26 juli 2020 Jaap Dekker

Haringtocht 2020

Haringtocht 2020 toch succes ondanks regen

Vanwege de Corona crisis was de oorspronkelijk geplande haringtocht niet doorgegaan, maar gelukkig, haring kan tegenwoordig het hele jaar gegeten worden. Ondanks de kans op regen, en in de vakantie periode, hadden er zich toch een mannetje of twintig ingeschreven om een rondje te fietsen en daarna, onder het genot van een haring, de rit te evalueren. En dat evalueren hebben we gedaan want er was weer genoeg te bespreken.

We waren nog geen kilometer onderweg en het eerste evaluatie punt diende zich al aan. Een éénzijdige valpartij die gelukkig goed afliep maar genoeg gespreksstof opleverde. Fiets in de kreukels, een gebroken voorvork en een voorviel eruit. Afgezien van wat schaafwonden was de betrokkene er goed vanaf gekomen maar verder fietsen zat er niet meer in. Was de val nou veroorzaakt door een loszittend wiel of was het wiel losgekomen door de val? We zullen het nooit te weten komen maar zoals gezegd, genoeg om over te praten.

Daarna het weer. Er was opgegeven dat er een enkel buitje kon vallen en daar hadden we ook wel min of meer op gerekend. Helaas voor de fietsers begon het tijdens de tocht rond half elf te regenen om pas tegen een uurtje of twee te stoppen. Wat te doen, doorrijden naar Leerdam of toch maar inkorten en via Meerkerk weer terug naar de club. Er werd voor het laatste gekozen en na een goede bak koffie in Meerkerk werd de terugreis aangevangen. Helaas tot aan de club in de stromende regen.

De voorrijders deden voortreffelijk werk en hielden het strak tempo erin, maar hoe groter de groep, hoe meer meningen. Voor de één gaat het te hard en voor de ander weer te langzaam maar dat weet je nu eenmaal en als je jezelf daarop instelt is er niets aan de hand. Er werd dan ook een tempo voor “iedereen” aangehouden en zo hoort het ook.

Door het inkorten van de rit waren we eerder terug, zeikwater nat, en een aantal maakte van de gelegenheid gebruik om snel langs huis te gaan en zich om te kleden. Na een half uurtje wachten kwam alles weer goed en kon de middag beginnen met een haring. Ze smaakte voortreffelijk en het werd nog een gezellige middag.